July 26, 2012

♥Jatuh..Bangkit Semula ♥

I'm fresh graduate Dip IT (Programming)

Selepas 3tahun bertungkus lumus mendapatkan segulung Dip IT (Programming) di pulau pinang akhirnya tamat juga pengajian sya.tiap kali perkataan utara "awat", "hang" tersasul dri mulut rindu kngn bergelar siswi tu muncul..semua tu hnyalah kenangan terindah.


IT programming apa tu??ok jujur sya adalah bekas pelajar sastera waktu spm dulu,berbekalkan kptsn yg suam2 kuku 3A 4B 2?,*lulus semuanya,Alhmdulillah,sya dpt twrn smbng Di IPTA,msa tu IT programming tak tahu ape,tp bla peluang dpn mata dtng,sya try and grab peluang tu.Bila dh blja IT (Programming) ni,Wah mcm jakun kejab.susah yang teramat,tp still blh bawa..bergntung pda mint dan usaha..so nk kte IT (Programming) ni ssh,tak juga ,nk kte senang pun tak.


Dh nama pun IT,matematik ni mmg akan wujud dan tak lari juga la kn?sya mmg dilahirkan tak pndai kira2,hdp sya more pada bacaan, dan hafalan,sekali 2sem turut2 kena tempuh dgn matematik,sem 2 la pling sakit skit,ada calculus but still dpt B.tak thu npe??*terkejut..Dan Alhamdulillah,sya juga merasai la peluang jdi pelajar cemerlang pointer 3.5 tu..Rezeki masing-masing2kan..orang kte apa ?DEKAN LIST,Anugerah Ketua Jabatan??hah yg tu la.:)


Ohoho,rindu nk presentation lagi la dear,fevret time bila berdiri di depan.

Sya juga pelajar tajaan biasiswa JPA,org slalu  kte budak JPA ni pandai,fact sya tak pndai..Sy low profil laa,sya percaya kalau dulu kita jatuh,tak semetinya masa depan kita tak boleh bangkit right?so sya dah buktikan pada *kawan yg suka lihat sya jatuh waktu sekolah menengah.sya tak dlahirkan pandai,dan fact sya pernh dpt no last dalam kelas.tp strt f4,semangat berlajar tu dtg berkobar2 sbb nk g IPTA wat dip,dan no 1,2,3 slalu sya gengam..Usaha tngga kejayaan kn? 

Ni life sya,dulu jatuh,masa depan bangun semula..sampaikan dulu takut nk berdiri atas kaki sendiri.sya ingt lgi,waktu kwn f1-f3 add di fb..ble tnya "syaqira liyana ker?",then bila sya kte "yup" diorang ckp "sya yg dulu,diam dlm kls,selekeh,tk pndai tu erk" ok,fine..sya tak mara,btl la,but now "u look different sya,lain sangat".manusia blh berbah,jgn hati berbubah ye.
Entry pnjang,tp hope korang dpt jadikan ni sebagai motivasi diri yer..ni kisah hidup sya,dan 100% benar2..Utk degree,Jika tiada aral UNITEN Bachelor of Information Technology (Graphics & Multimedia) (Hons) menjadi pilihan sya,dan still hrp JPA support me ok..ngee~~..serik dgn koding barang kali,maw cube dalam bidang multimedia pula but still in IT..ok,jmpe di next entry.tata

July 20, 2012

Kau Ku Rindukan,Sahabatku

Bahagiamu Deritaku - Hafiz  

Jika jatuh cinta dengan 2 orang, pilih orang kedua kerana jika kita benar2 cintakan yg pertama, kita tak akan jatuh cinta pada yang kedua..Teringat kata-kata ini,tapi dalam pada masa yang sama sya teringat pada pepatah ini lebih baik dicintai daripada mencintai..Berkata-kata mudah,tapi dalam soal hati ramai yang gagal..Benar?

Fact,perempuan ni hati dia lembutkan?Dan perempuan ni setia pada yang satu kan??Dulu sya tak percaya lelaki ni setia,lepas sya kenal Seorang sahabat,sya tahu masih wujud lagi cinta itu indah,cinta itu suci,dan istilah setia tu memang wujud,tapi semua tu kenangan sahaja sekarang ni..

"Semakin ku sakit, semakin kau bahagia",adakah ini perasaan kamoo?.For my best friend,I'm so sory,kalau awak rasa macam lagu diatas ni..Jujur rindu saat lepaking with u,makan MCD sambil sya kais2 sayur awak bising,makan mcd flury orea sampai tumpah2 awak tegur,selalu ada bila sy msj,sy tak thu la awk ni mmg tak tdo kerr,dan sya nk kalahkn bowling dgn kamu,walaupun sya tahu,awk mmg sgja klhkn diri..walaupun kamu dah tak mcm dlu,kenangan tu akan sy simpan sbgai kenangan lama..Sahabatku,kau selamanya..~~

"Sahabat sejati adalah orang yang dapat berkata2 benar denganmu, dan bukan orang yang dapat membenarkan kata2mu." Dan kamulah orangya wahai sahabtku..Tiada dua,kau yang ku kenali,dari dulu hingga kini..*Menangis saat tulis entry ni.huh

p/s : Encik buah hati,sy tahu awk stalker blog sy pling hebat la,sy harap awak tak smpan rasa sakit dalam hati bila baca entry ini..Awak akan tahu,saya dah tak punya dia sekarang ini,sama seperti dulu..

July 18, 2012

Awak jagung,saya biasa..apa ada hal..

 Dirumah family sya merangkap rumah mertua en buah hati..

Dia la manusia yang suka sakitkan hati sya,cari pasal dengn sya,buat sya cemburu,tapi dalam pada msa yang sama diala racun,dia jugalah penawar..Malam isnin sya dpt msj dri dia,"esok awak free tak?",wah kemain skema ayt dia nk ajak sya ni date..hee~~,dr s.alam,dia trn seremban..ohh,bangganya dia cz dah tahu jalan rumah sya..*kalau tak befre ni,sya yang guide..~~

 Sesi bergambar,sebagai kenangan bersama..haha

Giant senawang,tesco seremban,terminal 1 seremban, kedai cendol haji shariff seremban..Asyik makan3,lepas tu mengeluh kenyang la,mengantuk la tu la kami..dan tak silap sya,First time makan ais-krim dengan dia ni,selama 4thun kenal dia..sharing is caring ais-krim,tak maw makan sorang2..MCD Flury Orea,Ko la pencetus ais-krim cinta kami.wahaha~~,Dan hope sangat,apa yg kita wat kt pejabat pos senawang tu,dengan doa dan harapan,saya terpilih..amin~~*ayt mcm nk jd blogger pemes jer kan??:P
sy tak kisah kongsi aiskrim dengan awak,saya tak kisah juga berkongsi minum coke dengan awak,yang saya harpkn,moga jodoh kte,hidup kita akan kongsi bersama juga:)

July 11, 2012

Menanti Pinangan Dari .....?

Ada tak yang sudi hantar pinangan pada sya??

Hello,tajuk entry nak hot jer kan??Ok,sebenarnya sya tengah menanti PINANGAN dari IPT AWAN untuk mengambil sya,sebagai pelajar dalam bidang Ijazah.Pelajar lepasan Dip yang setaraf mcm sya,mesti berdebar-debar menanti tawaran untuk sambung degree di IPT Awam kn?DiJangka 16.7 ni resultnya keluar.Hope sgt sya dapat first intake,huh ! tak sabar nak sambung belajar lagi ini.Proud dengan pointer yang boleh dibanggakan sewaktu Dip dulu,hope sgt still ada rezeki wat Degree di IPT Awan,*Yela Dip dah wat kt IPTA,degree pun nak dekat IPTA juga la kn??Dan sya harap sgt Family angkat sya JPA still lgi sudi suport and tawarkan bisiswa pada sya lg..ngee~~..Doakn sya ok..Ok tamat~~Jangan lupa doakan sya ok..hee..
UKM,Please take me as your degree student..Your degree student..Your degree Student Ok..Amin..

July 8, 2012

Aku & Dia

 Nak Join??click --> Fizgraphic

Soalan : 3 sikap pasangan anda yang paling anda suka?

1.Dia adalah pasangan yang membahagiakan buat sya
 Explanation : I really miss that moment, when he sing songs for me, we laugh together, sharing some thoughts and also "berangan" something sweet in our future.. and until now,he still sweet and caring with me..


2.Dia adalah pasangan sya yang sentiasa menerima kurang lebih,baik buruk diri ini..
  Explanation : Fact Im not first for her, but I hope and wanna be the last and mybe until jannah for her..What he do to have me from the bottom of her heart..I hope he can always love me for who I am..

3.Dia adalah pasangan yang sentiasa  ingat mengingati antara satu sama lain 
  Explanation : I believe Allah will send me a man who is love me until jannah,and i hope it's,Muhammad Fikri Bin Jamari..Insya Allah..Impian dia adalah untuk menjadi imam pada diri sya,dan sya bersyukur kerana tiap kali kami bertemu,dia akan sentiasa bertanya tentang solat,dan dia akn bawa saya bergi ke masjid..Dan pernah juga,dia datang ke rumah sya,dan memnta izin pada parent sya,untuk tumpang solat dirumah sya.I really2 remember that moment..Really mind..


Heof my heart,Meof her eye..

P/S : bukan tak maw,explain dalam malay,tapi puas karang ayat,tak kuar2 juga idea..tu yang men campur2 bahasa..Jangan mara yer Fizgraphic..code warna (#43C6DB) Nama doodle lelaki dan perempuan ( L: Fikri Jamari P:Syaqira Ghazali )..


Nak tag pada : 1. Safwan Zambre 


July 5, 2012

"Bokeh Love" Form Him



Tersenyum-senyum saat,adik khabarkan pada sya,En Buah Hati send something di Wall fb sya.ble tgk,woww!!speechless.."Bokeh Love"..tahu tak "Bokeh" tu apa?Nak tahu ce click..senang cite,yang blur2 gambar tu..Dengan Bini ke-3 dia la agaknya dia shoot gambar ni..*Nikon d200..

Pesanan dari En.Buah Hati : Dear...ni bokeh ni org wat untuk awak .. bape hari buat baru jadi... selamat mlm untuk awak... selamat pagi untuk saye... ♥

Bersungguh-sungguh dia buat benda ni,belajar benda baru la katakan..ok awak,sy tak minta awak susah-susah untuk saya,tapi apa yang awak buat hari ni,buat saya,terharu..*nk nangis ni aw,ngee~..Jadi bagi menghargai usaha dia,sya pun balas la,gambar di Bawah ni..*Sy ni pemalu,tu pun gagahkan hati dan tangan buat benda ni,n tag pada dia taw..

Pesanan dari Cik Cinta Hati :Thank Q so much "bokeh love"..Terharu dengan hasil kerja awak,nice sgt..tak tahu nk kata apa..Maaflah,kalau menyusah2 awak,org tak minta aw..orang blas dengan yang ni pula ok.. :) Proud Of you dear..

Bukan nak cakap kami ni sweet ke,apa ker,and if ada org kte mcm tu pun,sya say Thank You,sya cume nak khabarkan yang Jauh bukan penghalang untuk jadi Sweet Smarties,Jarak pula bukan pemisah antara dia dan saya,dan Rindu pula menjadi teman setia Fik dan sya..

p/s : En buah hati,Ayah sy dah tanya,hadiah ni bila nak beri pada awak..Jeng3..segan aww,ayah tanya mcm tu..dush3..


July 4, 2012

Negeri Sembilan Kalah Dipadang Sendiri :(


Barisan pemain Negeri Sembilan

Selepas kemenangan EURO2012 berpihak pada VIVA la espana,Spain 2/7 yg lepas,hati meloncat2 gembira,kerana pasukan pilihan sya merangkul juara..dan menanti detik 3/7 pula perlawanan liga antara Kelantan vs Negeri Sembilan membuatkan hati sya sedikit kecewa..Menangis dalam sedu sedan,menerima kekalahan Negeri Sembilan,di Padang sendiri paroi,Negeri Sembilan..
3-2..tahniah pada kelantan

Firdaus Azizul selaku penjaring gol masa pertama,dan shukor adan selaku penjaring gol masa kedua..2 gol menarik dari negeri sembilan,dan perlawanan yang sangat sengit antara kelantan dan  Negeri Sembilan ..2 pasukan lawan yang paling  sya nanti untuk melihat sendiri,tp bukan rezeki Negeri Sembilan untuk menang di padang sendri..


Proud of you NEGERI SEMBILAN

kalah menang adat permainan,sya percaya bukan senang nak goyangkan pemain barisan Negeri Sembilan,yang pasti kalah tetap kalah,dan menang tetap menang..sya sebagai Anak Jati Negeri Sembilan,akan terus menyokong bola sepak Negeri Sembilan,tanpa berpaling tadah.."MUSUHNYA HABIS BINASA"
Negeri-II lain di Malaysia TIADA Negeri,kerana NEGERI SEMBILAN telah memakainya sejak azali,Negeri-II lain di Malaysia TIADA Nilai,kerana di NEGERI SEMBILAN ada Nilai,



 

Copyright by Syaqira Ahmad © 2012 |Best View: Google Chrome