January 9, 2013

UUM..Jangan Pandang Keburukkan Je,Buka Mata Tu Lihat Kelebihan

 Even gua pakai baju kurung,tapi gua otai..hew3


Entry ni berkaitan pendapat sya..Blog sya kan,so depend sya la,nak merepek ker,wat luahan ker..kan3 ?? :) Janji tak menyinggung perasaan mana-mana pihak *ecewah..

Baru ni kan sya dapat tawaran cont study di UUM Sintok Kedah dalam Jurusan Sarjana Muda Sains Ekonomi..Sya ada dengar suara sumbang mambang yang memperlekehkan keadaan uni ni..*Hamboi macam uni hang perfect sangat dah kn?

 Jurusan sya Dibawah Fakulti COB..

Even sya belum mendaftar lagi dan masih menolak,menambah,membahagi dan mendarab untuk ke sana,*Npe sya kata mcm ni?sya menanti tawaran UITM,sya hrp dapt UITM area selatan,dekat skit..tpi sya cukup menyampah bila ada orang kata UUM ni duk dalam hutan..*Ni semua mulut yang tak tahu bersyukur,mmg mcm ni la..Insan2 terpilih jer taw dapt msk sana,hang duk kata mcm tu,hang kompem ker UUM ni nak ambik hang? *Panas jer ayat erhh..:P

1 keistimewaan UUM ni,Semua student duduk Dalam..Xada yang duduk rumah sewa,melainkan ada yg nak duk luar la..*Uni hangpa ada?yg cheq taw UIA jer rasanya..Dari sekecil2 juniur,sampaila ke besar2 seniur..penginapan disediakan smpai habs blja,xpyh nk sush2 ,aktif ker,tak ke..kalau xaktif kena tndng keluar..tidak ok,UUM adil..

 Nah bukti,Farid kamil ni mai UUM..

Kat sana ada go-kart..Dulu untuk 5round RM5 per student..Sekarang tak tahu la harganya kan..tp rasanya mmg Murahla..kat uni hang ada??Ada kandang kuda,rusa..Artis pun selalu menapak kt UUM tu aw..Aaroon Aziz tu,Farid Kamil wow..sya rasa uni ni mesra alam sungguh laa.Memang de boom..For ur information,UUM ni " UUM - UNIVERSITI PENGURUSAN TERKEMUKA " 
 Proud Of You UUM..

Sya tertarik dengan satu ayat dari pelajar UUM ni..Ce korang hayati dan fahami sebaiknya ...

Tak kisah lah kat hutan pun. You bukannya duduk dalam hutan serba kebuluran ke apa. Kafe merata-rata ada.  Walaupun you duduk kat hutan dengan beruk-beruk, at least perangai you bertamadun dari orang yang tak duduk kat hutan. Betul tak. :)
So be proud. Walaupun kita tak duduk kat bandar yang dikelilingi dengan segala kemudahan, kita tetap dikelilingi dengan pokok-pokok ciptaan Allah s.w.t yang indah lagi subur. :)

Buka mata,Buka hati..selami sendiri..:) Ada rezeki bulan 2 sya kesana,kalau tak kesana,dengan berat hati sya tolak UUM untuk terima tawaran UITM..ecewahh.. Pray for me,mudah-mudahan dapat UITM puncak alam ker..Dekat skit ngn parent,blh jaga n lawat mereka selalu..:) dulu 3tahun dah kat pulau pinang,lepas ni ke kedah plak..Xkesian kat sya ker,jauh dari negeri sembilan ke sana..uhuk3..so hrp ada peluang UITM ambk sya ltk kt area selatan,jgn la wat kejam ngn sya,ltk kt perlis plak..hahahah..

Setiap IPTA/IPTS ada kelebihan sendiri..So xpayah nk judge IPTA/IPTS ok..Korang kena tahu,pucuk pangkal,niat korang ke sana..Untuk belajar,Bukan Market HOT..#Take Note

40 comments:

Anum said...

best apa study kat sini

Nadia Johari said...

nad ex student uum..bru konvo bulan 10 aritu..haha..mmg kat sne best..mcm2 ade..bukan kuno sgt pun..nm je dlm hutan tapi semua lengkap..klo duk dlm situ mmg xdela sosial sgt hidup..sebb jauh dr bandar..=)

najihahfara said...

upm pun 100% ditanggung hostel utk student. x yah dok lua. hehe. u mane2 pun same je..janji ada peluang nak menuntut ilmu

Hanna Nabiella said...

blja2 at mane2 pown boleh sys. asalkn emg ade niat nak blja..huhu, inshaALLAH kalo ade rzki tahun dpn adek pulak yg pening nak masuk U mne. hehehe,.Hope sys dpt la yew Uitm tu ^^

Anonymous said...

Aku belajar UUM dari 2001 hingga 2005.. best aper.. dok kolej Telekom lagi.. terima je.. tak la sosial sangat.. kurang la maksiat.. walaupun ada sikit2..

Ieyka Faeza said...

Dari dulu suka dengar nama UUM.

Sya Chot .. said...

@Anum memang best pun..:)

Sya Chot .. said...

@Nadia Johari ohh ..tu la kn,sane mmg bst pun kn?hehe btl 2,stuju sangat tu sys..duit pun saving..hee

Sya Chot .. said...

@najihahfara ohh really upm pun sama ker??baru tahu..sbb dulu ada ura2 kate,upm xmcm tu..spe yg kena duk umh sewa,mmg mhl laa byrnnya..chot baru thu upm pun same..:)btl sgt la tu,mana2 pun sme..jnji blja..:)

Sya Chot .. said...

@Hanna Nabiella btl la tu.mana2 pun sama..:)asalkn niat tu..Sys doakan adik dpt uni nanti..Amin..dpt uitm area selatan..amin3..:) ehehe

Sya Chot .. said...

@Anonymous ohh yeke??:) kolej telekom..tahu2..hehe btl3,jauh dari tmpt2 sosial ni,jdi aman skit la..hee

Sya Chot .. said...

@Ieyka Faezaoohh yeke? nanti blja la sini aw..:)

alyn amalyn said...

tahniah Sya Chot dapat masuk u..belajar elok2 ek..:)

Sya Chot .. said...

@alyn amalyn ohh yeah..thnk..:)

~didiey~ said...

yup! uia mmg bagi asrama utk semua student. proud to be IIUM-ians...*tetiba*

mana2 sama...niat kena btol..adik sis kat jengka pahang lg lah dlm hutan.tp rilex je...pedulikan apa org nk ckp :)

aTieYusof Family said...

Yg penting niat nak belajar tu kan?? Akak pun dulu X student UUM..thn 99/2003..ok apa! takde yg kurang pun..jimat pun ia.. semua masih murah..huhu..
klu belajar kt bandar kos hidup pn tinggi... proud to be UUM..:)
salam kenal, singgah follow sni dik #1090..:)

Sya Chot .. said...

@~didiey~ kan?? hehehe.. yang penting niat..pape pun kte wat,niat kena btl.:)

Sya Chot .. said...

@aTieYusof Familybtl tu sys..:) yg pntg niar..wow ramainya yg blja kt uum ni..huyoo..hehe a,ah,kawan kte sne mkn murah woo..hehe..salam knl kak.nanti chot trjh semla :)

Zetty Zulkifli said...

beruntung akak dapat masuk u. Tak semua orang dapat peluang mcm akak :)

Sya Chot .. said...

@Zetty Zulkifli Pucuk pangkal kena usaha..Insya ALLAH,Allah akan bantu kite dik..:) akak dulu dip kat poli jer,waktu degree ni baru nk merasa u.lama simpan ipian nk blja kt uni,degree plak yg dpt rezeki ni:)

Zetty Zulkifli said...

oh dulu akak study kat poli mana? ambil course apa kak ?

Sya Chot .. said...

@Zetty Zulkifli Akak poli balik pulau,pulau pinang..ambik DIP IT Programming..:) waktu degree baru dpt kos yg dah lama akak idamkn 6 thun lps..degree sains ekonomi..:)

alia syuhada said...

Alia rasaberlajar kat mana2 pun sama je , tak kisah lah kat hutan pun kan kak ? Tapi alia takut sikit kot , hee ^^

nur khalilah hassan said...

dekat je kt tmpat sy belaja..tp sy kt jitra..hehe..tp bukan u lah IPG..:) pape pun, ilmu itu di mana2 boleh kta cari gali..bukan brgantung pd uni sje..good luck..:)

Sya Chot .. said...

@alia syuhada btul tu,blja mana2 pun sama..:) nk berjaya kena berani dik,xblh takut2..:)

Sya Chot .. said...

@nur khalilah hassan OO ipg plak..?sama ngn kak sedara sy laa..ipg jitra juga tak salah..:) btl sangat la tu..mana2 pun blh,even dgn berblogging n bewre blog pun blh dpt ilmu..:)

Eyka Atma said...

Sape pndg rendah UUM, dtg jumpa aku .. ni kak yong kedah.. belom dtg tgk sendri dan ckp hutan la, kuno la, hulu la, ape la, mai tgk sndri dulu.. kot2 nanti terkejut ja.. Nak ape semua de kat cni .. tak semua U ade facilities mcm UUM.. hidup UUM! :)

Sya Chot .. said...

@Eyka Atma hahaha,jamboi kawan aku yg sorang ni..gementr aku baca..haha relex beb,relex..hehe yeahh!! hidup UUM..even aku BAKAL menjejakkan kaki ke UUM buln2 ni,aku dh berbangga UUM invite aku untk blja sana..YEAHH hidup UUM ! :)

Reiko Masashi said...

org yg ckp 2 jelez..haha
UUM ok je wlupn agak jauh ke dlm tp byk student antrabngsa study kt stu..lg pun UUM 2 xjauh dr tmpat reiko laja dlu (PTSS) hahaha.. cantik je kwasan tu..

Sya Chot .. said...

@Reiko Masashi Yup,btl3..depa tu jelez..hehe..even jauh ke dalam,fasiliti dia best..:)ohh ptss..adik sya blja sana la,kt ptss..baru sem3 now..:)

mecha_praline said...

uum hutan! haha joking :p

inasazali said...

mne2 tmpt beljar pun sama je kn..sume tmpt dikelilingi dgn pokok..x smstinya klu di kelilingi dgn bandar tu seronok..betul x..

Sya Chot .. said...

@mecha_praline wow joke yg ksar.huhu

Sya Chot .. said...

@inasazalibtl sgt la 2.blaja mana2 je.sume ada kelbhn dn kekrgn.

Syat0za Zai said...

insyaAllah, semoga berjaya ^_^

Sya Chot .. said...

Thank :-)

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

biar ape yg org nk cakap, yg pnting dieorg xstudy kan,,hihiih
mane2 study pon same jek, xde istilah bagus/tak bagus,,yg pnting smangat nk blaja tu kn kn kn

Sya Chot .. said...

@NORSHAHFEZA HAMSAN hahahapun boleh..btl tu,mana2 stdy pun sama..yg pntg semngt n niat tu kn?:)

Secrets of A Teenage Girl said...

UPM pun tak tendang org keluar jugak.. semua jr or senior mmg duk dlm hostel. :)

bljr kat mana2 pun sama je. aslkan pandai jaga diri, dan niat utk bljr so semua akn jd ok. setiap u ada keistimewaan dan kekurangan. so it depends on us sbnrnya (><)

Sya Chot .. said...

@Secrets of A Teenage Girl sya baru tahu upm pun sama..:) btl tu apa yana cakp,jngn pndg keburukkan jerk..huhu




 

Copyright by Syaqira Ahmad © 2012 |Best View: Google Chrome