February 3, 2013

UUM,UPSI Tawaranmu terlalu berharga..

 Insan Biasa yang sentiasa berusaha membanggakan kedua ibu bapanya..Insya Allah

Lama tinggalkan blog,sya datang kembali dengan entry yang terlalu mengembirakan sya.Sebulan life sya datang bertubi-tubi masalah,syukur Alhamdulillah,segala pahit tu di ganti dengan perkara yang manis ini dari Allah..:)

Sya bukan best student,sya hanya insan biasa yang terlalu suka mengejar cita-cita sya,yang sentiasa akan berusaha capai impian sya..Sya anak sulung,sya ada tanggungjawab sya..Terlalu lama sya pendamkan niat nak sambung study dalam bidang Ekonomi,syukur waktu degree ni,peluang datang..

 UUM,Takkan Ku sia-siakan peluang yang datang

Even sya ni pelajar lepasan Dip IT (Programming) dan tibe2 berpaling ke degree Ekonomi,tapi sebab dah minat,apa pun tolak tepi..Sya tak pernah minat dengan IT sejujurnya,tapi sebab dah dapat peluang sambung di IPTAwam,sya pilihkan juga Diploma dalam Bidang IT.Now Impian sya hampir tercapai,Sains Ekonomi tawaran datang depan mata.Tak sia2 pengorbanan bertungkus lumus waktu Dip dulu, dengan Tajaan Biasiswa JPA,sya akhirnya kembali lagi melanjutkan pelajaran dalam Ijazah..


 UPSI,kehadiranya terlalu mengembirakkan,namun terpaksa menolakya *Klik untuk tumbesaran

Semalam,sya dapat mesej dari UPSI suruh check keputusan,tak duga sya dapat tawaran dari UPSI juga..Alhamdulillah. Tapi selepas di fikir-fikir semula, sya tak minat dalam bidang kretif ni,dan sya tak kretif,so prefer sya tolak.. sya pernah kecewa bila waktu Nak wat diploma,UITM xmaw ambil sya sebagai student,namun penantian dan usaha sya,berbuah hasil..UUM,UPSI datang menghulurkan tawaran dalam ijazah..:)

UUM,UPSI satu kenangan manis yang tak kan sya lupakan..Tawaran ini,terlalu berharga pada sya.Maaf pada UPSI sya terpaksa tolak tawaran berharga ni..Dan Hello pada UUM,sya akan melangkah kaki ke sana,dan capai cita-cita sya..Ekonomi, tak mustahil sya yang bakal menjadi pelajar lepasan sarjana muda sains ekonomi ni,akan bergelar GABENOR KEWANGAN,PEGAWAI TADBIR DIPLOMATIK ataupun PENSYARAH EKONOMI satu hari nanti..sya akan kejar cita-cita dan Impian sya..:) Sya akan banggakan kedua ibu bapa sya..I will..Amin

Sya create entry ni untuk menaikkan semangat sya,bila bergelar mahisiwi nanti di UUM nanti,dan untuk tatapan sya di waktu tua nanti :) tiada manusia yang masa silamnya kelam,masa depannya tak bercahaya..Usaha yang mengubah segalanya

p.s : my mom said,nanti along sambung master wat kat paris yer..*amboi mak sya ni,ari tu dia doakan sya jadi pegawai tadbir diplomatik,dah xnak ank dia duk malaysia ke..haha Insya Allah,kalau ada rezeki,anakmu akan ambik..

86 comments:

Zaharah Jamilah said...

tahniah sya!
nazmy pun nak smbung degree nt.. stu sem tgguh..

sama2 cpai cita2 :)

adibahfaizah said...

wah tahniahhhh :)
siap dpat jpa lagi. .somtime rsa mcam rugi plak tk rsa dunia diploma, ttbe da mlonct msuk degree.
dip mcm cool je, kan. bljr pun more details.
gud luck !! :)

Paly said...

tahniah ^_^

kalau ade rezeki, bleh capai cite2 tu ^_^ insyaAllah

Sya Chot .. said...

@Zaharah Jamilah thnk yer..:) oohh tangguh satu sem yer..:)

#Insya Allah..

Sya Chot .. said...

@adibahfaizah thnk yer..:) lain orang lain rezeki dia,lain jalan hidupnya dear..ada yang ambik dip,ambk stpm,ada yang ambik mtrx macam2 kn..xper,yg pntg niat blja ada..:)

Sya Chot .. said...

@Paly thnk paly..Insya Allah..amin..

Nurul Aini said...

Waa...tahniah..seronoknya. kalau saya pun saya pilih ekonomi..saya memang minat ekonomi dari sekolah. Animasi pun best tapi agak susah..hehe..saya ambil grafik, buat animation memang syok, tapi tahap kesabarannya..alahai. Tahniah ye, saya tumpang seronok. ^___^

Leeza dayasari [santai leeza] said...

comelnya gambar kat atas tu. heeee

luqman zakaria said...

tahniah2!

Annyss Aleeya said...

tahniah yer. :)

sha_azmi said...

tahniah =D
btw, sy student upsi..gud luck!

Leeza dayasari [santai leeza] said...

jadi student upsi....

Nadia Johari said...

tahnaih..welcome to UUM..hehee..

mecha_praline said...

sekadar pandangan:

trend terkini menunjukan jobs market untuk graduate dari bidang animasi grahpic designer lebih terbuka luas. industri ni tengah berkembang pesat since masyarakat malaysia juga ramai yang meminati dunia animasi.

trend bidang ekonomi atau bisnes study pula tak seindah kabar yang disangka. ada beberapa kenalan masa belajar dulu yang ambil bidang
nih berakhir dengan guru kpli atau bank clerk dan sales exec di mana mana company. ada juga yang menganggur dan continue to mba.

#just sharing sime info

Fatihah said...

Tahniah. All the best :)

Sya Chot .. said...

@Nurul Ainithnk aini..sya pun mmg mnt eko since f4 lagi..hehe ikut jejak mak..he a,ah btl,waktu sya ambik dip it pun,sya wat motion pun agak menguji ksbrn..hehe

Sya Chot .. said...

@Leeza dayasari [santai leeza] heheh,thnk yer..*segan

Sya Chot .. said...

@luqman zakaria thnk beb..:)

Sya Chot .. said...

@Annyss Aleeya thnk anys..:)

Sya Chot .. said...

@sha_azmi thnk..ohh yeke upsi??:)

Sya Chot .. said...

@Leeza dayasari [santai leeza] xmawla..nk jadi student uum..listen..listen..listen..hahaha

Sya Chot .. said...

@Nadia Johari thnk kak nadia..:)

Sya Chot .. said...

@mecha_praline tu pada [ndgn awak..tapi sory tu say,lec sy kata sape yg ambik animasi ni macam tak de life..:) peluang keje tak luas,gov mana ada bidang animasi ni,swasta yang aktf animasi ni..lagi pun,kalau ambik animasi,tapi tak kretif so so jer,tak blh pergi jauh..

BERBEZA pula dgn ekonomi..:) ekonomi prospek kerja yg luas,gov pun berlambak utk keje,dan sya yakin dengan kebolehn sy..kalau ambik animasi,tapi TAK MINAT,TAK SUKA,TAK KRETF tak kemana..:) jgn ambik risiko yg memakan diri sendiri..:) ekonomi sy mnt,dan percaya rezeki ALLAH tu luas..:)

@Fact,yang memebzakn seseorang tu usaha..kerja & rezeki ada dimana2..kena usaha..:) saya yakin dengan pilihn sy..thnk info awk tu yer..MAK SAYA DEGREE EKO UKM,so sy taw flow yg ambik eko ni mcm mna..:) lain orang,lain tuahnya..pape pun thnk..

Sya Chot .. said...

@Fatihah thnk yer dear :)

hana hadi said...

keputusan sya untuk ke UUM mmg betol. kita kena belajar apa yang kita minat, baru rasa seronok. lain la kalau dah xda pilihan semata2 UPSI. nak x nak kena ambik gak :)

hana doakan kejayaan sya ok :)

Nurrul said...

Tahniah , Happy for you too !! :D
sEMOGA SEGALA IMPIAN TERCAPAI..

Chic Na said...

tahniah sya. dua2 good opportunities. hope apa yg sya pilih tu terbaik utk sya. study rerajin tau. ;)

Sya Chot .. said...

@Nurrul hehe,thnk nurrul..Insya Allah,amin :)

Sya Chot .. said...

@Chic Na tu la,sya pun mula2 konfius,tapi pk btl2,sya pun yakin dgn kptsn n mnt sya,so sya plh uum..:) Insya Allah ni pilihan terbaik..amin..thnk yer:)

Sya Chot .. said...

@hana hadi Hee thnk hana sbb support :) btl,kos yg sya mnt,dan sya yakin dengan izin Allah sya bl bawa..:) kwn pun kata mcm tu,kalau kte mnt,baru rasa srnk nk blja,kalau tak mnt,tu mmg susah la..:)

thnk hana..amin :)

NuRuL said...

waaa minat ekonomi ye?

tahniah ye !

semoga dapat mencapi cita-cita anda.. :)

Sya Chot .. said...

@NuRuL tersangat cintakan ekonomi :) hehe thnk yer..Insya Allah..Amin :)

mecha_praline said...

memang betul jobs market for animation graphic designer mostly conquer by private sector. same goes to jewellery designer. benda macam ni belum meluas di ipta or even setengah ipta belum ada pun course macam ni. btw semoga yang terbaik untuk kehidupan campus yang baru. :)

mecha_praline said...

actually pendapat peribadi lecturer awak tak begitu tepat. bidang animasi mungkin tak meluas untuk government sect, tapi private sectors dah generate profit berjuta ringgit. banyak peluang kerja since tak ramai yang ada degree dan skill dalam bidang ni berbanding bidang lain macam sci-com, it and so forth.

bab takde life tu bergantung pada individu juga.

Sya Chot .. said...

@mecha_praline tahu pun kamu most of animation ni private sector..peluang n prospek kerja tak meluas..ape kata ipt tak byk kos ni?? private college berlmbk tawarkan kos ni..dan fact prvte collage yg twrkn kos ni,lbh hbt studntnya..:) thnk yer..

Sya Chot .. said...

@mecha_praline berapa byk plak pasaran dekat luar tu syarkt yg tawarkn animasi,kena pk juga..prvte college byr twrkn kos ni,dan stdnt dri prvte collge lbh hbt dlm bdng animation ni..saya tak mnt animation,so sy xkn plh bnda yg sy xmnt n salah..:)

*sy ex stdnt it,sy blja juga bsc animation,n fact mmg mnghdp lptop perlukan ksbran..sy xmnt..:) ce bca entry sy,sy tak mnt IT..kalau blh,xmaw lgi kos yg always tiap2 jam hadap laptop jer..maaf yer..pape pun,thnk utk info awk tu..:) ada pro n contra dalm ke2 kos ni..tpi sy nmpk lbh luas kepada ekonomi lagi..:) sy tk ykn dgn kmmpuan sy ambik animation n krtf dlm pembikinan animation..fact,sy tak pernh blja kls melukis,so xmaw laa ambik risiko bsr ni,ambk animation :)

shar90 said...

waaa... tahniah
sye pon rse bangga dgn awk... ehh
ahahaha... bangga sbg ank melayu n blogger melayu blh kan? hehehe
wish u success always yep... hee ^^

inasazali said...

wah..tahniah chot..ina pun dpt smbg beljar jgak..

sabella mohamad said...

wah tahniah kak sya ! dapat 2 peluang pulak tu . untung ! papepun , akak pilih yg terbaik untuk akak ok . bella doakan yg terbaik untuk kak sya :D

Sya Chot .. said...

@shar90 heheh,thnk yer..ecewahh,yela bangga dgn sy as blogger n anak melayu..hehe thnk beb :)

Sya Chot .. said...

@inasazali ohh really? dapat mana jer?:)

Sya Chot .. said...

@sabella mohamad thnk dik :) alhamdulillah..Insya Allah,akak pilih UUM..Amin :)

Hanida Moss said...

congratulations sgt! ekonomi mesti best! percaya lah :) nanti dtg penang kita roger2 yer ;p

all the best dear ;)

Sya Chot .. said...

@Hanida Moss thnk dear :) yup EKONOMI mmg best..:) bereh bohh nanti kte roger2..:)

#thnk <3

Ct Noraishah said...

Wah...seronoknya. Tahniah..Tahniaha

Sya Chot .. said...

@Ct Noraishah hehe thnk yer :)

~didiey~ said...

tahniah my dear :) proud of u.moga cita2 chot akan tercapai.do ur best!

Sya Chot .. said...

@~didiey~ hehe thnk sys didiey..:) Amin.Insya Allah..AMIN :)

michelle De hunny said...

tahniah chot.
jeles sudah michelle ni.
hihi =D
pape pun all the best kay ^^

Sya Chot .. said...

@michelle De hunny thnk dear..ala tak maw jeles2 aw,nanti rezeki michelle ok..:)

miss niedNied said...

sya!! :D wahh tgk tu rezeki dtg tidak disangka-sangka kan :) pape pon semoga berjaya yee sya :D

Cik Yaya said...

Alhmdlh..
mura rezki..xpe..wat pilhn yg tbaik..lau xtau wat solt istkrh je..=) belaja dmi utk mnmbh pengtahuan..psl rezeki keje tu nti Allah tntukan..mgkn akn lari dari bidang..hehe

Reiko Masashi said...

Tahniah sya !
untungnya, nnti dh brjya jgn lupa blnja mkn ye ..hehehe

tp ruginyaaa tolak yg upsi (sbb reiko minat) heehe

Sya Chot .. said...

@miss niedNied yup syg,tu la syukur sangat rezeki datang macam ni :) thnk dear :)

Sya Chot .. said...

@Cik Yaya btul sya stuju sangat apa yg yaya kata,skunk ni selagi blh tuntut ilmu,tuntut..pasal keje,Yakin pada Allah,Allah ada aturan yang terbaik untuk kita :) Insya Allah:)

Sya Chot .. said...

@Reiko Masashi thnk kawan..:) Blh jer,cakap jer nk makan mana nanti.hehe oohh reiko mnt yer..reiko ganti tmpt sya la..hehe

Momo said...

wish u luck friend..:)

Sya Chot .. said...

Thank momo (:

Nazmin Nazifa said...

waa,tahniah ! UUM,Sintok?

Sya Chot .. said...

Iyup ! Sintok.he. (=

miz ruha said...

alhamdulillah... tahniah!!!
teruskan mengejar impian itu... ^_^

CiK FizA said...

welcome to uum ya ! dh dtg cnie contact la akak ye., hee :)

akak dh sem 8 ^^

C i k R e n e x said...

tahniah..selamat menyambung pelajaran..wish u all the best..:)

Sya Chot .. said...

@miz ruha thnk kak..Insya Allah..:)

Sya Chot .. said...

@CiK FizA ehh yeke?? wahh seniur sya laa..hehehe

Sya Chot .. said...

@C i k R e n e x thnk yer...:)

TiranaAduka said...

salam chot
Lawatan malam

Izara4eva™ said...

di mana pun anda berada belajar rerajin syg. selalu doakan kejayaan ntok sya :*

EH - Ekslamasi Holistik said...

All de best frenz :)

Sya Chot .. said...

@TiranaAduka Waalaikumusalam..:)

Sya Chot .. said...

@Izara4eva™ baik dear..:) thank ara :) Muah..hehe

Sya Chot .. said...

@EH - Ekslamasi Holistik thnk frend :)

Mimie Najib said...

tahniah sya.. :)

Sya Chot .. said...

@Mimie Najib thnk kak mimie :)

TiranaAduka said...

lawatan malam chot.
Ta dah tukar ganbr profil blogger tau.

alia syuhada said...

TAHNIAH KAK !! Insha Allah master kat luar negara . Amiinnn !

Nazmin Nazifa εїз said...

ohh sintok .. sme ar dngn abang 1st In :) haha

Sya Chot .. said...

@TiranaAduka bereh..take note..:)

Sya Chot .. said...

@alia syuhada thnk adik..:) Amin,mudah-mudahan kn..:)

Sya Chot .. said...

@Nazmin Nazifa εїз yup sintok,ohh ye ker??:)

Secrets of A Teenage Girl said...

Alhamdulillah. Nampaknya sya sambung kat kedah lah ya? Tak apalah, jauh pun kan. Mudah2an , segala urusan sya belajar kat sana nnt dipermudahkan. Amin.;)

Nazmin Nazifa εїз said...

Yup :) haha ...

Sya Chot .. said...

@Secrets of A Teenage Girl Alhamdulillah,a,ah sambung kt kedah..:) Insya Allah,sya pun harap begitu juga..,memerlukan kekuatan yang sangat tinggi :)

Sya Chot .. said...

@Nazmin Nazifa εїз :) baru akak tahu :)

sha dhira said...

wah animation...ekonomi. tahniah awak, asalkan kena dengan minat, sukses selalu..

Sya Chot .. said...

@sha dhira hee,thnk dear :) Insya Allah,mudah-mudahan..




 

Copyright by Syaqira Ahmad © 2012 |Best View: Google Chrome