January 17, 2014

Jalan-Jalan Kota Melaka

   Tasek Ayer Keroh,Melaka

Terus pada cerita yg nk dicretakan.Maaf andai entry ini terlalu panjang dan penuh gambar,Entry ini utk bacaan saya kelak. :) seperti mnusia lain juga, suka berjalan,sama seperti sya.Jadi duit lebih ada sikit,sya akan spend utk berjalan.Kali ni entry jalan2 di kota melaka.

Apa yang menarik di kota melaka? Ok, 1st tasik ayer keroh dia.1st lepak dekat sini,hmpir2 nyaris kena saman kete myvi merah kami.Nasib ada pakcik pemurah ni,bagi kami kupon gores2 tu..*ni 1 sbb,ak xbpe nk mnt mlka,parkng problem.Ok,kt tasik ni,sape yg mnt aktiviti lsak sume ada such as kayak,memanah,berbasikal,flying fox, n mcm2 g.So next time,ada rezeki sya g sni lg,sya akan try game dia.Insya Allah


 With my bestie, At Planetarium Melaka

2nd Planetarium Melaka..Apa yang best kat sini? Erm utk pelajar Degree Science Computer mcm kami,bukan menarik perhatian kami la utk dtg ke sini lagi.All about astronomi,bumi,angkasawan.Masuk sini RM 8.00 untuk dewasa..So utk tambah pengetahuan tu,boleh la masuk sini..Untuk yang sukakan tempat cuci-cuci mata dan rehatkan minda,kita teruskan bacaan di bawah ini yer..*Hahah



 Mini Malaysian & ASEAN Cultural Park

3rd Mini Malaysian & ASEAN Cultural Park, disini ada macam2 rumah yang dipamerkan,alaa macam dekat Langkawi,Makam Mahsuri tu,macam tu la,tempat ni tutup pukul 6pm, so better korang g awal la,sebab bayaran masuk sini RM10 untuk dewasa.Kalau datang awal,boleh lepak lama n puas berjalan dalam ni.*Peace.. Sempat juga,membeli buah tangan sebagai kenang-kenangan dan rantai friendship sya dan kawan sya.. Harga yang ditawarkan murah dan berpatutan. *Rambang mata serius cakap


 Taman Botanikal, Melaka

4rd Taman Botanikal,Melaka, Ok sebenarnya niat hati sya nak pergi bukit cerakah,Shah Alam, Kaki ni belum g sempat sampai disana utk cycling,jadi Taman Botanikal jajahan sya..So far best juga dekat Taman Botanikal ni.Ramai yang Joging,cycling n naik buggy car.Masuk Taman Botanikal ni free TAPI untuk basikal,kena sewa.Bayaran untuk sewaan basikal ni RM 6, untuk 1 jam..Memandangkan sya pakai skirt,sya kaw team ngan abg sewa basikal tu,kata nak sewa 30minit sahaja dengan kadar bayaran RM 3 sahaja..*Kenyit mata sikit ,cair r..hahaha


Bandar Hilir, Melaka

5rd Bandar Hilir.Apa yang best kt sini,mcm korang tahu la,famos ngan A'FAMOSA,Bangunan merah,Dataran Quayside,Kincir Air , River Cruise, beca berwarna warni,menara taming sari n tempat2 bersejarah lain.Jangan lepaskan peluang,bajet korang ni,dari Oversea yg jakun tengok semua ni,dan keluarkan camera utk posing sana sini.*Class kau.. Untuk bayaran beca, RM20,utk 1 beca.. River cruise RM 10 seorang, 45minit perjalanan dalam cruise tu,seriusly berbaloi..:) 


Having fun with ur life..Enjoy sana sini,tolak masalah ketepi..Aku gemarkan pengalaman, sukakan penjelahan dan dahagakan pengetahuan..:)

January 7, 2014

Hari-hari indah seorang pelajar

Seperti sya dah lupakan blog sya ni, sampaikan sya dah tukar tempat study dari UUM ke UTeM pun masih tak de stroy pasal life sya di UTeM..Syukur Alhamdulillah,sya lebih seronok dengan life di campus UTeM,walaupun hakikatnya Science Computer (Software) ni belajar,macam nak pecah kepala..*Nawaitu tu sya..he

  
  Indahnya sebuah persahabatan :)

Seperti student lain juga,bila tiba Hari jadi member,berkobar2 nak sambut,nak prank.waktu rasai pengalaman ini,perasaan persahabatan,persaudaraan wujud antara kami.even ada yang berbeza umur,latar belakang,seronok bila meraikan bersama..Apa adahal dengan sedikit wang yg dihulurkan untuk meraikan majlis yang merapatkan ukhuwah ini bukan?

Enjoy with them...

Ini pula saat lepaking with friend yang sekepala dan sempoi..After habis paper final exam,lepas zohor terus gerak pergi Mahkota Parade,Melaka..Shopping,makan-makan,jalan-jalan,cuci mata,main bowling,main game token,karaoke habis semua benda nak lakukan..Memang lepas habis la,rasa beban dalam kepala,selepas menelaah untuk paper2 final.

Sya tak nafikan,even penat jadi seorang pelajar,lihat assigment yang menimbun, koding yang serabut, tapi bila kita take rest and lepak with friend walaupun sekejab, kita boleh kmbali fresh.. Moga perjalanan sya mendaptkan segulung ijazah yg cemerlang berjalan dengan lancar..


Hidup ini terlalu indah untuk kita rasai,Setiap detik yang hadir,jangan biarkan ia berlalu pergi,cipta seberapa banyak kenangan,untuk cerita akhir hidup kita :)



 

Copyright by Syaqira Ahmad © 2012 |Best View: Google Chrome